Informacja na temat żywienia w przedszkolu przekazana dla rodziców na prośbę Pani intendent
Co kryje się w posiłkach przygotowywanych w
przedszkolu?
Nutella
(wyrób
własny) skład: banan, ciemne awokado, mielony orzech laskowy prażony, kakao do
uzyskania koloru i miód do smaku.
Do past rybnych twaróg
lub jajko, ogórek kiszony i szczypiorek (w zależności od rodzaju pasty).
Pasty jajeczne i
serowo-jajeczne bez dodatku majonezu, tylko jogurt grecki.
Słodka rozpusta dla
dzieci, skład: twaróg półtłusty, jogurt naturalny, zmielona
żurawina, ciemna czekolada gorzka (70% - 90% zawartości kakao) i miód do smaku.
Kasza manna na mleku z
sosem truskawkowym – bez dodatku cukru.
Do przełamania kwaśnego smaku truskawek dodajemy miód.
Deser tęczowy-
warstwowo zmiksowane truskawki, banan i kiwi (bez dodatku cukru).
Tiramisu
(wyrób własny)- biszkopcik okrągły (1szt.) pokruszony, jabłko prażone bez
dodatku tłuszczu i cukru; amarantus,
kleks jogurtu greckiego na górę.
Przyprawy używane do
przygotowania potraw: bazylia, lubczyk, majeranek, tymianek, kminek, cynamon,
gałka muszkatołowa; ziele angielskie, liść laurowy; pieprz, czarnuszka,
czosnek, oregano, papryka czerwona, kurkuma, curry, gorczyca, zioła prowansalskie,
naturalne warzywa suszone, sól himalajska i sól niskosodowa (nie
używamy soli kamiennej),
Do smażenia używamy oleju
rzepakowego, do sosów do surówek oleju słonecznikowego i z pestek winogron.
Sok do wody: 100% soku
jabłkowego, jabłkowo-malinowego, jabłkowo-wiśniowego, jabłkowo-truskawkowego
lub jabłkowo-gruszkowego.
Napój miodowo-cytrynowy:
miód i sok ze świeżych cytryn lub limonki.
Cukier i miód używany do słodzenia napojów przygotowanych w przedszkolu w ilościach mniejszych niż dopuszcza Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz