środa, 6 kwietnia 2022

 Informacja na temat żywienia w przedszkolu przekazana dla rodziców  na prośbę Pani intendent

 Co kryje się w posiłkach przygotowywanych w przedszkolu?


Nutella (wyrób własny) skład: banan, ciemne awokado, mielony orzech laskowy prażony, kakao do uzyskania koloru i miód do smaku.

Do past rybnych twaróg lub jajko, ogórek kiszony i szczypiorek (w zależności od rodzaju pasty).

Pasty jajeczne i serowo-jajeczne bez dodatku majonezu, tylko jogurt grecki.

Słodka rozpusta dla dzieci, skład: twaróg półtłusty, jogurt naturalny, zmielona żurawina, ciemna czekolada gorzka (70% - 90% zawartości kakao) i miód do smaku.

Kasza manna na mleku z sosem truskawkowym – bez dodatku cukru.
Do przełamania kwaśnego smaku truskawek dodajemy miód.

Deser tęczowy- warstwowo zmiksowane truskawki, banan i kiwi (bez dodatku cukru).

Tiramisu (wyrób własny)- biszkopcik okrągły (1szt.) pokruszony, jabłko prażone bez dodatku tłuszczu i  cukru; amarantus, kleks jogurtu greckiego na górę.

Przyprawy używane do przygotowania potraw: bazylia, lubczyk, majeranek, tymianek, kminek, cynamon, gałka muszkatołowa; ziele angielskie, liść laurowy; pieprz, czarnuszka, czosnek, oregano, papryka czerwona, kurkuma, curry, gorczyca, zioła prowansalskie, naturalne warzywa suszone, sól himalajska i sól niskosodowa (nie używamy soli kamiennej),

Do smażenia używamy oleju rzepakowego, do sosów do surówek oleju słonecznikowego i z pestek winogron.

Sok do wody: 100% soku jabłkowego, jabłkowo-malinowego, jabłkowo-wiśniowego, jabłkowo-truskawkowego lub jabłkowo-gruszkowego.

Napój miodowo-cytrynowy: miód i sok ze świeżych cytryn lub limonki.

Cukier i miód używany do słodzenia napojów przygotowanych w przedszkolu w ilościach mniejszych  niż dopuszcza Rozporządzenie Ministra Zdrowia  z dnia 26 lipca 2016 r.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz