piątek, 10 kwietnia 2020

Wielkanocne babeczki - PSZCZÓŁKI

Kochane Pszczółki!

Chciałabym Was dzisiaj zachęcić do zrobienia wspólnie z rodzicami wielkanocnych, marchewkowych babeczek. Będą idealnym dodatkiem w koszyczku wielkanocnym i na świątecznym stole, a przede wszystkim będą pysznie smakować :)

Zapraszam! :)

SKŁADNIKI :
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1,5 szklanki mąki 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 4 jajka (mniejsze) lub 3 duże
- 1 szklanka cukru
- cukierki czekoladowe (m&m's)
Dodatkowo, jak kto woli : cukier puder, bita śmietana, budyń

Do dzieła!

Drodzy Rodzice i Kochane Dzieci na początku nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Następnie obieramy marchewkę i wspólnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do mniejszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W drugiej, większej mice mieszamy jajka i cukier (mikserem na wolnych obrotach), następnie dodajemy olej i startą marchewkę i dalej mieszamy. Kolejno wsypujemy wcześniej przesianą mąkę. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Masę wkładamy do papilotek (od muffinek). Papilotki stawiamy na kratce w środkowej części piekarnika i pieczemy przez 25 min. 
W międzyczasie możecie przygotować lukier - 2 łyżki wody przegotowanej zimnej i cukier puder.  Wsypujemy cukier do wody 
i mieszamy, aż powstanie lukier (jak jest zbyt płynny dodajemy więcej cukru).
 Zamiast lukru możecie przygotować bitą śmietanę lub masę budyniową. 
Gdy się upieką, rodzice wyjmują babeczki z piekarnika. Teraz czekamy aż ostygną. Gdy już będą zimne możemy zacząć je ozdabiać. Na górę dajemy lukier lub bitą śmietanę/budyń a na to czekoladowe cukierki/jajeczka. 

Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz